Szukając pomysłów na zdrowe przekąski, które można przygotować dosłownie w 5 minut, prześledziłam i wypróbowałam wiele przepisów. W ramach uczciwości muszę przyznać, że większość z nich przygotowałam tylko raz, bo jakoś nie wzbudziły zachwytu ani mojego, ani moich trzech dżentelmenów.
Na kanwie tych doświadczeń przygotowałam dla was dzisiaj małe zestawienie naszych ulubionych smakołyków, które mam nadzieję i u was w domu się sprawdzą.
Fit przekąski bez przygotowywania
Najszybsze i wymagające najmniej wysiłku są oczywiście owoce. Tutaj nie trzeba być kulinarnym wirtuozem, bo nawet bardzo rozbudowany wachlarz możliwości ogranicza się do porządnego umycia owoców i obrania skórki. Jeśli wybrane przez was owoce akurat tego wymagają. Poniżej z gąszczu straganowego asortymentu wybrałam dla was kilka, moim zdaniem, wartościowych propozycji:
- banan,
- jabłko,
- śliwki,
- truskawki, jagody i jeżyny (polecam tylko w sezonie),
- borówki amerykańskie.
Pamiętajmy tylko o ilości, ta powinna być limitowana, ponieważ owoce zawierają sporą dawkę cukru przez co również nie dla wszystkich są wskazane. Rekomendowana waga owocowej przekąski nie powinna przekraczać 100 g dla zdrowej osoby, jednak w wielu przypadkach (tak jak np. dla malin) powinna być niższa niż 60 g.
Wersję dla niejadka możesz lekko stuningować. Wtedy co prawda wysiłek będzie nieco większy, ale z pewnością przyniesie korzyści w postaci zjedzonego posiłku i dostarczonej porcji witamin. Jak to zrobić? Bardzo proszę, poniżej szybki „przepis”, który akurat moim chłopakom idealnie trafił w kubki smakowe.
Jabłko z masłem orzechowym:
- 1 jabłko
- 2 łyżki masła orzechowego
Sposób przygotowania:
Wystarczy pokroić jabłko w plastry i posmarować je cienko masłem orzechowym et voilà – gotowe! Banał a działa i smakuje.

W kwestii masła akurat moje ulubione to domowej roboty masło z nerkowców, ale wedle własnego uznania możesz użyć też wersji z arachidów lub migdałów.
Szybkie przekąski do pochrupania wieczorem
W kwestii wieczornego podjadania oczywiste jest, że najlepiej go unikać, ale osobiście nie znam nikogo komu na dłuższą metę, to by się udawało. Wychodząc naprzeciw, zamiast junk fooda wolę przygotować się i na taką ewentualność. Moim faworytem są tu zdecydowanie pieczone ziarna cieciorki. To też świetne przekąski na imprezę tak dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Pieczona cieciorka:
- 250 g ugotowanej cieciorki (opcjonalnie można użyć tej z puszki)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- ulubione zioła do smaku
Sposób przygotowania:
Szklankę odsączonej z zalewy ciecierzycy dokładnie osuszam ręcznikiem. Potem mieszam z przyprawami (szczypta soli, ostra papryka, ewentualnie zioła, na które akurat mam ochotę). Opcjonalnie można dodać łyżkę dobrej jakości oliwy dla wzmocnienia smaku. Całość przekładamy na pokrytą papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200oC.

Zbyt długi czas przygotowania?
Potrzebujesz przekąski szybciej? Bardzo proszę.
Na taką ewentualność najlepiej jest mieć w szafce opakowanie bio orzechów. Włoskie, laskowe, makadamia czy pekany – staram się, żeby u nas zawsze coś było. Szczególnie dlatego, że orzechy od lat na stałe weszły do naszej diety. To też wartościowy posiłek, który świetnie sprawdzi się w czasie intensywnego wysiłku intelektualnego czy pojawiającego się na horyzoncie stresu.
Dietetyczne przekąski na porządnie
Dysponując większą ilością czasu lub ochotą na małą kulinarną rewolucję, możemy o wiele bardziej zaszaleć. Tutaj warto przygotować chociażby niskokaloryczne kulki mocy. Nie słyszałaś jeszcze o nich? To nic innego jak domowej roboty praliny, do których przygotowania możesz użyć dowolnie wybranych składników.
Moje ulubione to kulki z amarantusem i kakao. Wartość odżywcza przypadająca na jedną kulkę to ok. 60 kcal, ale uwierzcie mi, one są tak syte, że nie da rady na raz zjeść ich więcej.
Kulki mocy z amarantusem i kakao:
- 250 g orzeszków ziemnych (niesolone!)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 4 łyżki ziaren amarantusa
- szczypta soli
- 15 g kakao
Sposób przygotowania:
Do miski włożyć wszystkie składniki oprócz amarantusa i zbledować na gładką masę. Jeśli po spróbowaniu masa wyda wam się mało słodka, opcjonalnie możecie dodać łyżkę miodu czy syropu z agawy. Następnie należy dodać pozostały amarantus i dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi formujemy małe kulki (powinno wyjść ok. 30 sztuk). Chłodzimy przez godzinę w lodówce i możemy serwować naszym domownikom lub gościom.

Z kolei wytrawna przekąska w wersji lux u nas to humus z warzywami. Przyznam, że często kupuję gotowy humus z cieciorki i tylko kroje marchewkę, seler i białą rzodkiew w słupki. Mając więcej czasu i ochoty, zawsze można pokusić się o przygotowanie własnego humusu np. z dodatkiem buraków, fasoli czy pieczonej papryki. Będzie pyszny!
Mam nadzieję, że udało mi się trochę odczarować zakamarki mojej kuchni i podsunąć wam kilka ciekawych, a przede wszystkim smacznych przepisów na zdrowe przekąski.