Po-domkowe gotowanie realizuję w duchu less waste. Szacunek dla produktów jest dla mnie szczególnie ważny. Znacie mnie też z zamiłowania do zdrowego stylu życia, dlatego niespodzianką nie jest również bezmięsna dieta.
Poznajcie przepisy na szybki obiad bez mięsa!
Dziś dzielę się z wami kilkoma szybkimi pomysłami na wegetariańskie obiady. Z mojego kuchennego repertuaru wybrałam dania z pysznym sosem. Znajdzie się także potrawa z serem i pomysł na obiad z warzywami, makaronem lub ryżem.
Przepisy na szybki obiad z makaronem. Bez mięsa i w 15 minut!
Podróż po po-domkowych smakach rozpoczynamy od pomysłów na szybki obiad z makaronem. Oczywiście w wersji wegetariańskiej. Poniżej znajdziesz dwa przepisy, które wybrali dla was moi chłopcy. Wśród największych atutów tych dań wymieniają świetny smak i ładne kolory — tak, moi panowie lubią, jak coś jest białe lub czerwone 😉
Na zachętę dorzucam tu jeszcze ekspresowy czas przygotowania.
Aromatyczny makaron z humusem – szybki obiad z niczego
Składniki:
- makaron (u mnie pełnoziarniste penne, ale wybierz swój ulubiony)
- 200 g klasycznego humusu z ciecierzycy
- ząbek czosnku
- sezam lub natka pietruszki do posypania
- opcjonalnie: papryczka chilli, ulubione zioła
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy wg. wskazań na opakowaniu. Odcedzamy, pamiętając przy tym, aby zostawić szklankę wody od gotowania makaronu. Wlewamy ją do garnka, dodajemy humus, posiekany ząbek czosnku i nieco pieprzu do smaku. Wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowanym sosem polewamy makaron, dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Tofu w sosie pomidorowym a’la spaghetti
Składniki:
- makaron spaghetti (u nas zazwyczaj z ciecierzycy)
- kostka wędzonego tofu (ok 200 g)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szkl. passaty pomidorowej
- bazylia, oregano, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy. Odcedzając, zostawiamy szklankę wody. Na gorącej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i rozgniecione widelcem tofu. Kontynuujemy smażenie przez kolejnych kilka minut. Następnie dodajemy passatę i wodę zachowaną z gotowania makaronu. Doprawiamy ziołami, w razie potrzeby solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy makaron.

Smaczny obiad bez mięsa w max. 30 minut
Mając w zapasie pół godziny wachlarz możliwości kulinarnych, ulega znacznemu poszerzeniu. Zwiększa się też zakres produktów, które możemy wykorzystać, komponując zdrowe i smaczne obiady. Roślinna kuchnia obfituje w kolorowe, a przy tym dobrze zbilansowane. Kilka przykładów takich właśnie przepisów w po-domkowym wydaniu znajdziecie poniżej.
Sałatka z soczewicą i serem
Składniki:
- soczewica czerwona (1 szkl. suchej lub 2 szkl. ugotowanej na parze)
- garść fasolki szparagowej
- 200 g sera feta
- 1 duża czerwona cebula
- 1 średnia czerwona papryka
- świeży koperek
Sos do sałatki:
1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka oliwy z oliwek, sok z cytryny. Składniki wymieszać i polać nimi sałatkę.
Sposób przygotowania:
Soczewicę zalać zimną wodą i namoczyć. Następnie ugotować wg wskazówek na opakowaniu i odcedzić. Cebule pokroić w piórka, podsmażyć na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy zieloną fasolkę i pokrojona w paski paprykę. Całość podsmażamy. W dużej misce układamy soczewicę, przestudzone warzywa, dodajemy pokrojona w kostkę fetę i posiekany koperek. Całość mieszamy, na końcu polewamy przygotowanym sosem.
Pizza z mrożonego ciasta
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
- szczypta soli
Dodatki: wedle uznania 😉 U nas domowa pizza jest okazją do wyczyszczenia lodówki. Lądują na niej resztki serów, wiotczejące już warzywa i przetwory z otwartych słoików.
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy w kulkę i odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie rozkładamy na blaszce, smarujemy passata pomidorową. Na wierzch kładziemy wybrane dodatki. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut.
Wskazówka: chcąc przyspieszyć podanie obiadu, ciasto na pizzę możemy przygotować wcześniej. Nawet to z drożdżami nadaje się do mrożenia. W mojej zamrażarce zawsze jest kilka zapasowych porcji.

Jemy po studencku, czyli bezmięsne last minute
Najszybszy sposób na wege danie to skorzystanie z gotowych propozycji dostępnych w zaufanych sklepach. Choć nie rekomenduję sięgania po tego typu potrawy, to doraźnie są wartym uwagi rozwiązaniem. Powiem wam, że w po-domkowej lodówce tego typu potrawy goszczą sporadycznie. Oczywiście zawsze staram się wybierać produkty z dobrym składem.
Po co najczęściej sięgamy? Jak już coś gotowego pojawia się na naszym stole, zazwyczaj są to pierogi. Moi chłopcy lubią te z serem, ruskie lub z kapustą i grzybami. Ja zajadam się wariantami owocowymi. Najlepiej smakują mi te z jagodami, śliwkami i oczywiście z truskawki. Już jakiś czas temu, uwiódł nas smak pierogów z makiem. Jeśli jeszcze ich nie znacie, koniecznie spróbujcie. Są obłędne w smaku!
Ultraszybkim daniem bez mięsa jest też ryż z warzywami. Tu dowolność mieszanek i kombinacji jest niesamowicie szeroka. Od podstawy typu szpinak i mozzarella, przez wariacje ze strączkami, aż po orientalne mieszanki kiełków bambusa z minikukurydzą.
Szybki obiad bez mięsa do przygotowania w kilka minut to bardzo bogata kafeteria urozmaiconych przepisów. Podstawą jest pomysł, który można przygotować w kilka minut, a co ważniejsze zjeść ze smakiem.