Święta za pasem, także najwyższy czas zacząć planować menu wielkanocne. Pewnie w większości domów rola królowej polskich stołów przypadnie tradycyjnej sałatce jarzynowej. Jednak, jeśli masz ochotę przygotować coś ciekawszego, niesztampowego, a przy tym smacznego koniecznie sprawdź moje przepisy!
Podstawa podstaw, czyli jajka na śniadanie wielkanocne
Choć klasyczne jajka na miękko z majonezem i szczypiorkiem świetnie smakują i uwielbia je cała rodzina to niewystarczający argument, żeby znalazły się na świątecznym stole. Wielkanoc 2021 to wyjątkowa okazja, która zachęca do przygotowania czegoś bardziej wykwintnego. Szukasz pomysłów? W naszym po-domkowym świecie przygotowałam dla ciebie kilka podpowiedzi!
10 pomysłów na wielkanocne jajka:
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Farsz z pieczonej papryki i żółtka
- Jajka z serkiem chrzanowym i łososiem
- Farsz z żółtek i suszonych pomidorów
- Jajka szpinakowe z kremowym serkiem
- Jajka z groszkiem i żółtym serem
- Farsz z awokado i soku z cytryny
- Jajka z pastą z wędzonego łososia
- Farsz do jajek z tuńczykiem
- Jajka faszerowane pastą z zielonego groszku.
Numer 2 – kwaśny żurek wielkanocny
W niektórych regionach naszego kraju wielkanocne menu rozpoczyna żur. Często zastępowany jest przez zupę chrzanową lub barszcz biały. W wielkim skrócie we wszystkich tych zupach kolor jest ten sam, ale smak diametralnie różny. To, co wybierzemy na swoje stoły, w większości domów uwarunkuje tradycja i smak osób, które wspólnie zasiądą do stołu.
Ciekawą alternatywą dla tradycyjnej wielkanocnej zupy jest tarta z białą kiełbasą i żytnim zakwasem. Zupełnie inne podejście to tradycyjnego dania, ale moim zdaniem warte uwagi. W zeszłym roku pierwszy raz piekłam taka tarte i powiem wam, że w tym roku z pewnością to danie powtórzę.
Dla tych, którzy chętnie poeksperymentują ze mną w kuchni, poniżej zamieszczam przepis na to wyjątkowo smaczne danie.
Składniki na ciasto:
- 110 g miękkiego masła
- 220 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
Składniki na masę:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 40 g mąki
- 200 g zakwasu na żurek
- 2 jajka
- 160 g śmietany 18% tłuszczu
- 1 ząbek czosnku
- 200 g białej kiełbasy (u mnie wersja wege, czyli kiełbaski sojwe)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy zwartą masę, którą następnie wykładamy formę na tarte.
Kiełbaski i jajka kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wyłożonej ciastem formie.
Masło roztapiamy i dodajemy do niego mąkę, następnie stopniowo dolewamy zakwas na żurek. Cały czas mieszając, podgrzewamy. Dodajemy jajka, przyprawy czosnek i śmietankę. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Masę przelewamy do naczynia z ciastem, kiełbasą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut w 200 stopniach.
Smaczne ciasta na Wielkanoc
Tradycyjnie z wielkanocną kawą kojarzy nam się babka. Drożdżowa z bakaliami, marmurkowa, pisakowa, cytrynowa lub bardzo popularna babka z majonezem. Każda z nich kapitalnie sprawdza się na świątecznym stole. Dobrze wypieczona, wilgotna, a przede wszystkim smaczna zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
Jednak w przypadku tradycyjnych świątecznych potraw, oprócz smaku liczy się również wygląd i sposób podania. Nawiązując do kuchni naszych babć, a nawet sięgając do przekazów jeszcze wcześniejszych pokoleń, babka wielkanocna powinna wyć wypiekana w wysokiej formie z kominkiem. Taki kształt przywoła tradycję, co więcej podkreśli wielopokoleniowy charakter rodzinnych tradycji.
Jakie jeszcze ciasta wielkanocne warto przygotować?
Tu mam dobre wiadomości dla fanów sernika. Jako wykwintny wypiek, sernik gości na naszych stołach podczas najbardziej uroczystych okazji. Święta, imieniny, rocznice, a także Wielkanoc, to lista wyjątkowych dni z kalendarz, kiedy jak w banku mamy to, że na stole pojawi się pyszny serniczek.
Próbowaliście już przepisu z zakurzonych książek na sernik z ziemniakami? Jeszcze nie? Właśnie nadarza się ku temu okazja, więc poniżej podrzucam wam przepis odziedziczony po mojej babci.
Składniki:
- 750 g tłustego twarogu (niemielony)
- 250 g obranych i ugotowanych ziemniaków
- 150 g miękkiego masła
- 300 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrolem)
- 6 jaj rozmiar M (wybierzcie wiejskie lub z wolnego wybiegu)
Przygotowanie:
Twaróg i ugotowane ziemniaki mielimy trzykrotnie w maszynce. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wszystkie składniki łączymy. Mieszając, staramy się napowietrzyć masę. Opcjonalnie dodajemy ulubione bakalie.
Gotową masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego na 180 st.
Plan na ucztę dla podniebienia już gotowy teraz czas na świąteczne ozdoby, które naszemu wnętrzu dodadzą ducha Wielkiej Nocy.
Sprawdź wpis: Ozdoby wielkanocne. Easter is coming soon!