Seler naciowy jako jedno z bardzo często goszczących na naszych stołach warzyw jest u szczytu popularności. Główną zasługą takiej sytuacji są dobroczynne właściwości, jakie charakteryzują wyciśnięty z selera sok. Jako fanka wszystkiego, co zielone i zdrowe, nie mogłam się powstrzymać przed przetestowaniem na własnej skórze działania tego warzywa. Zanim o efektach, dla tych którzy dopiero pierwszy raz stykają się z tematem kilka słów wprowadzenia.
Co daje sok z selera?
Lista korzyści płynących z regularnego picia soku z selera jest długa, dlatego w tej części bez zbędnego gadania od razu przejdę do podsumowania moim zdaniem najważniejszych czynników:
- Nawodnienie organizmu
- Wspiera proces odchudzania
- Korzystnie oddziałuje na jakość snu
- Obniża ciśnienie krwi
- Reguluje poziom cholesterolu
- Redukuje stres
- Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
- Poprawia trawienie
- Niweluje obrzęki
- Poprawia funkcje i wydolność nerek
- Oczyszcza wątrobę z toksyn
Brzmi zachęcająco, prawda? Weź pod uwagę, że to tylko namiastka z naprawdę długiej listy wpływu, jaki regularnie pity sok z selera ma na nasz organizm. Wiele pisze się też o właściwościach chroniących organizm przed chorobami nowotworowymi, żółtaczką i ogólnym stanem zapalnym toczącym się w ciele.
Składniki odżywcze zawarte w soku z selera
Seler naciowy w odróżnieniu od swojego bulwiastego imiennika prawie w 100% składa się z wody. Wśród jego zalet znajdziemy też spore ilości błonnika, witamin i cennych dla organizmu składników mineralnych. To wszystko składa się na antyoksydacyjny i przeciwzapalny potencjał selera, za który już przed laty doceniła go tradycyjna chińska medycyna.

Kaloryczność selera naciowego jest znikoma. Wynosząc średnio 14 kcal/100 g produktu jest zupełnie bezpieczna nawet dla osób na restrykcyjnej diecie.
Jak zrobić sok z selera naciowego
Najprostszą, a zarazem najefektywniejszą metodą przygotowania soku z selera naciowego jest wykorzystanie do tego wyciskarki wolnoobrotowej. Ten właśnie wolny sposób oddzielania soku od pulpy pozwala zachować największą z możliwych ilość odżywczych witamin.
Częstym błędem podczas przygotowywania soku z selera jest usuwanie liści. Korzystniej jest wycisnąć sok z łodyg i liści, tylko w taki sposób możemy w pełni skorzystać z dobroczynnych właściwości warzywa.

WSKAZÓWKA:
Seler to warzywo łykowate, dlatego, aby usprawnić sobie proces wyciskania z niego soku, postaraj się maksymalnie dokładnie usunąć żyłki znajdujące się na całej długości każdej z łodyg. To raczej prosta sprawa, bo wystarczy złamać łodygę na pół i pociągnąć wystające z obu części wąsy. Im precyzyjniej to zrobisz, tym mniej zapychała się będzie wyciskarka.
Sok z selera naciowego – mój ulubiony przepisy
Smak soku wyciśniętego z selera naciowego jest delikatny, w moim odczuciu lekko trawiasty, ale smaczny. Jeśli zdecydujesz się na selerowy detoks, to miej na uwadze, że z dnia na dzień twoje kubki smakowe będą coraz bardziej wyczulone i może zacząć przeszkadzać ci selerowy smak i zapach.
To bardzo dobry moment, żeby do swojego soku włączyć dodatki w postaci jabłka, pomarańczy czy świeżej natki pietruszki. Jakby na to nie patrzeć seler naciowy świetnie komponuje się też z ogórkiem i właśnie ten smak jest moim ulubionym.
Poniżej podrzucam przepis, który najczęściej wykorzystuję, przygotowując sok z selera:
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 jabłka (im więcej jabłek, tym sok będzie słodszy)
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 cytryna bez skórki
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- opcjonalnie garść liści szpinaku

Inna opcja to zblendowanie pokrojonych drobno łodyg na tzw. papkę lub użycie go jako jeden ze składników do przygotowania śniadaniowego smoothie. W tym celu możesz śmiało skorzystać z tych samych receptur, tylko pamiętaj, żeby dolać trochę wody, w przeciwnym razie koktajl będzie bardzo gęsty i zamiast go wypić, będzie trzeba sięgnąć po łyżkę.
Gdzie kupić seler naciowy na sok?
Szukając wartościowych warzyw i owoców, warto swoje kroki skierować do lokalnych gospodarstw, które uprawiają je w sposób zrównoważony i ekologiczny. To szczególnie ważne w przypadku selera naciowego, który tuż obok pieczarek znajduje się na liście najbardziej naszpikowanych chemią warzyw.
Wybierając się na zielone zakupy, warto wyposażyć się ekotester. To proste urządzenie, które pozwala w kilka sekund zmierzyć zawartość środków chemicznych w wybranych warzywach, owocach, a dla zainteresowanych dodam, że także w rybach i mięsie.
To, co ważne w przypadku selera to także poziom konserwantów podtrzymujących świeży wygląd łodyg – sprawdzimy go również tego typu testerem. Minusem jest oczywiście wysoka cena zakupu gadżetu, jednak przeliczając ją na zdrowie swoje i najbliższych nam osób zupełnie zmienia się kontekst.
Pamiętajmy, że sok z selera wyciskamy ze świeżych, w żaden sposób niepoddanych obróbce termicznej warzyw, więc notabene do naszego organizmu trafi wszystko to, czym seler został spryskany i podkarmiony. Warto w tym momencie zważyć sobie plusy i minusy całej sytuacji i poszukać godnego zaufania gospodarstwa, które będzie źródłem bogatych w witaminy, zdrowych warzyw.
Jak myć owoce i warzywa przed spożyciem?
Popularna metoda płukania warzyw zakłada użycie sody oczyszczonej i octu jabłkowego. W pierwszej fazie usuwamy bakterie, w tym celu na 1 litr wody wlewamy pół szklanki ekologicznego octu jabłkowego. Roztworem zalewamy ułożone w misce warzywa lub owoce (w naszym przypadku będą to łodygi selera naciowego) i zostawiamy na nie dłużej niż 5 minut.
Następnie zabieramy się do usuwania pestycydów, które w największym stopniu skumulowane są w skórce. Wylewamy wodę z octem, a na jej miejsce wlewamy 1 litr świeżej wody z 1 czubatą łyżką sody oczyszczonej. Upewnij się, że soda rozpuściła się w wodzie i zostaw na kolejne 5 minut. Po tym czasie opłucz jeszcze seler naciowy pod bieżącą wodą i będzie gotowy do przygotowania soku.
Podane proporcje są stałe, jednak trzeba wziąć pod uwagę, że za każdym razem mikstura powinna w całości przykryć warzywa, aby dokładnie je oczyścić.
Temat sposobów mycia warzyw i owoców z pewnością jeszcze nie raz będzie pojawiał się na moim blogu. Dziś skupiając się na tym, jak przygotować sok z selera naciowego daje wam bazę, która w zupełności wystarczy, żeby zacząć swoją eko drogę przez zdrowe i szczęśliwe życie.