seler naciowy

Boom na sok z selera naciowego. Dlaczego warto go pić?

Seler naciowy jako jedno z bardzo często goszczących na naszych stołach warzyw jest u szczytu popularności. Główną zasługą takiej sytuacji są dobroczynne właściwości, jakie charakteryzują wyciśnięty z selera sok. Jako fanka wszystkiego, co zielone i zdrowe, nie mogłam się powstrzymać przed przetestowaniem na własnej skórze działania tego warzywa. Zanim o efektach, dla tych którzy dopiero pierwszy raz stykają się z tematem kilka słów wprowadzenia.

Co daje sok z selera?

Lista korzyści płynących z regularnego picia soku z selera jest długa, dlatego w tej części bez zbędnego gadania od razu przejdę do podsumowania moim zdaniem najważniejszych czynników:

  • Nawodnienie organizmu
  • Wspiera proces odchudzania
  • Korzystnie oddziałuje na jakość snu
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Reguluje poziom cholesterolu
  • Redukuje stres
  • Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
  • Poprawia trawienie
  • Niweluje obrzęki
  • Poprawia funkcje i wydolność nerek
  • Oczyszcza wątrobę z toksyn

Brzmi zachęcająco, prawda? Weź pod uwagę, że to tylko namiastka z naprawdę długiej listy wpływu, jaki regularnie pity sok z selera ma na nasz organizm. Wiele pisze się też o właściwościach chroniących organizm przed chorobami nowotworowymi, żółtaczką i ogólnym stanem zapalnym toczącym się w ciele.

Składniki odżywcze zawarte w soku z selera

Seler naciowy w odróżnieniu od swojego bulwiastego imiennika prawie w 100% składa się z wody. Wśród jego zalet znajdziemy też spore ilości błonnika, witamin i cennych dla organizmu składników mineralnych. To wszystko składa się na antyoksydacyjny i przeciwzapalny potencjał selera, za który już przed laty doceniła go tradycyjna chińska medycyna.

sadzonka selera naciowego

Kaloryczność selera naciowego jest znikoma. Wynosząc średnio 14 kcal/100 g produktu jest zupełnie bezpieczna nawet dla osób na restrykcyjnej diecie.

Jak zrobić sok z selera naciowego

Najprostszą, a zarazem najefektywniejszą metodą przygotowania soku z selera naciowego jest wykorzystanie do tego wyciskarki wolnoobrotowej. Ten właśnie wolny sposób oddzielania soku od pulpy pozwala zachować największą z możliwych ilość odżywczych witamin.

Częstym błędem podczas przygotowywania soku z selera jest usuwanie liści. Korzystniej jest wycisnąć sok z łodyg i liści, tylko w taki sposób możemy w pełni skorzystać z dobroczynnych właściwości warzywa.

sok z selera naciowego

WSKAZÓWKA:

Seler to warzywo łykowate, dlatego, aby usprawnić sobie proces wyciskania z niego soku, postaraj się maksymalnie dokładnie usunąć żyłki znajdujące się na całej długości każdej z łodyg. To raczej prosta sprawa, bo wystarczy złamać łodygę na pół i pociągnąć wystające z obu części wąsy. Im precyzyjniej to zrobisz, tym mniej zapychała się będzie wyciskarka.

Sok z selera naciowego – mój ulubiony przepisy

Smak soku wyciśniętego z selera naciowego jest delikatny, w moim odczuciu lekko trawiasty, ale smaczny. Jeśli zdecydujesz się na selerowy detoks, to miej na uwadze, że z dnia na dzień twoje kubki smakowe będą coraz bardziej wyczulone i może zacząć przeszkadzać ci selerowy smak i zapach.

To bardzo dobry moment, żeby do swojego soku włączyć dodatki w postaci jabłka, pomarańczy czy świeżej natki pietruszki. Jakby na to nie patrzeć seler naciowy świetnie komponuje się też z ogórkiem i właśnie ten smak jest moim ulubionym.

Poniżej podrzucam przepis, który najczęściej wykorzystuję, przygotowując sok z selera:

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 jabłka (im więcej jabłek, tym sok będzie słodszy)
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 cytryna bez skórki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • opcjonalnie garść liści szpinaku
sok z selera
źródło: Pinterest

Inna opcja to zblendowanie pokrojonych drobno łodyg na tzw. papkę lub użycie go jako jeden ze składników do przygotowania śniadaniowego smoothie. W tym celu możesz śmiało skorzystać z tych samych receptur, tylko pamiętaj, żeby dolać trochę wody, w przeciwnym razie koktajl będzie bardzo gęsty i zamiast go wypić, będzie trzeba sięgnąć po łyżkę.

Gdzie kupić seler naciowy na sok?

Szukając wartościowych warzyw i owoców, warto swoje kroki skierować do lokalnych gospodarstw, które uprawiają je w sposób zrównoważony i ekologiczny. To szczególnie ważne w przypadku selera naciowego, który tuż obok pieczarek znajduje się na liście najbardziej naszpikowanych chemią warzyw.

Wybierając się na zielone zakupy, warto wyposażyć się ekotester. To proste urządzenie, które pozwala w kilka sekund zmierzyć zawartość środków chemicznych w wybranych warzywach, owocach, a dla zainteresowanych dodam, że także w rybach i mięsie.

To, co ważne w przypadku selera to także poziom konserwantów podtrzymujących świeży wygląd łodyg – sprawdzimy go również tego typu testerem. Minusem jest oczywiście wysoka cena zakupu gadżetu, jednak przeliczając ją na zdrowie swoje i najbliższych nam osób zupełnie zmienia się kontekst.

Pamiętajmy, że sok z selera wyciskamy ze świeżych, w żaden sposób niepoddanych obróbce termicznej warzyw, więc notabene do naszego organizmu trafi wszystko to, czym seler został spryskany i podkarmiony. Warto w tym momencie zważyć sobie plusy i minusy całej sytuacji i poszukać godnego zaufania gospodarstwa, które będzie źródłem bogatych w witaminy, zdrowych warzyw.

Jak myć owoce i warzywa przed spożyciem?

Popularna metoda płukania warzyw zakłada użycie sody oczyszczonej i octu jabłkowego. W pierwszej fazie usuwamy bakterie, w tym celu na 1 litr wody wlewamy pół szklanki ekologicznego octu jabłkowego. Roztworem zalewamy ułożone w misce warzywa lub owoce (w naszym przypadku będą to łodygi selera naciowego) i zostawiamy na nie dłużej niż 5 minut.

Następnie zabieramy się do usuwania pestycydów, które w największym stopniu skumulowane są w skórce. Wylewamy wodę z octem, a na jej miejsce wlewamy 1 litr świeżej wody z 1 czubatą łyżką sody oczyszczonej. Upewnij się, że soda rozpuściła się w wodzie i zostaw na kolejne 5 minut. Po tym czasie opłucz jeszcze seler naciowy pod bieżącą wodą i będzie gotowy do przygotowania soku.

Podane proporcje są stałe, jednak trzeba wziąć pod uwagę, że za każdym razem mikstura powinna w całości przykryć warzywa, aby dokładnie je oczyścić.

Temat sposobów mycia warzyw i owoców z pewnością jeszcze nie raz będzie pojawiał się na moim blogu. Dziś skupiając się na tym, jak przygotować sok z selera naciowego daje wam bazę, która w zupełności wystarczy, żeby zacząć swoją eko drogę przez zdrowe i szczęśliwe życie.

Dodanych postów 14

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiązane posty

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Do góry